Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti o pejskovi

30. 1. 2020

Gordonsetr neboli skotský setr  je plemeno psa, pocházející ze Skotska, kde byl vyšlechtěn počátkem 18. století. Své jméno získal po čtvrtém vévodovi z Gordonu, siru Alexandrovi, který položil základy jeho chovu.

121-gordon-setr.jpg

Původ plemene není úplně známý, ale je známo, že bylo vyšlechtěno v sídle vévodů Gordonů zkřížením anglického setra a černě pálené kolie v 18.století. Křížení nejspíše bylo úmyslné. Štěňata se šlechtě velmi zalíbila a proto s v křížení pokračovalo dále . V porovnání s ostatními setry není toto plemeno natolik známé. Je největší ze všech setrů, ale zároveň i nejpomalejší.

 

Gordonsetr je laskavý, přátelský, s vyváženým charakterem. Je hrdý, společenský, od přirozenosti ušlechtilý a klidný. Vyžaduje však důslednou výchovu a dostatek pohybu. Je velmi náruživý při práci ve vodě, rovněž výborný aportér. Je inteligentní a bystrý, ne tvrdohlavý. Má tendenci utíkat, zvláště pokud si připadá "ukřivděný", v tom případě vyráží na lov. Člena rodiny by nikdy nekousl.

Děti má rád a vychází s nimi dobře. Je nutné si dát pozor při hrách, protože gordonsetr by mu mohl nedopatřením ublížit.

Má tendenci pronásledovat rychle se pohybující předměty, nevyjímaje cyklisty nebo domácí zvířata. Pokud před ním zvíře neutíká nebo na něj nechce útočit, vychází s ním dobře. S ostatními psy vychází taktéž dobře, je dokonce vhodné chovat jej ve větší smečce.

Není to dobrý hlídač, cizí má rád a moc neštěká. Oproti ostatním setrům je až příliš přátelsky.